- Waarde denken
- |
- Business modellen
- |
Circulaire woningbouw
- CIRCO |
- 01 september 2022 |
- Leestijd 2 minuten
Read more about
Gebouwen, gebieden en infrastructuur. Samen vormen ze onze gebouwde omgeving. Ze zorgen ervoor dat we veilig en prettig kunnen wonen, werken en leven. De bouw is een van de belangrijkste sectoren voor een florerende samenleving. Maar de bouw heeft ook een enorme milieu-impact. De sector is verantwoordelijk voor 50% van ons grondstoffenverbruik, 40% van het energieverbruik, 30% van het waterverbruik en 35% van de CO₂‐uitstoot. We staan hierin dus voor een grote duurzaamheidsopgave. Tegelijkertijd kan slim circulair ontwerp de total cost ownership van gebouwen sterk verlagen en de restwaarde aanzienlijk verhogen.
Woningen en utiliteitsbouw, maar ook wegen, bruggen, dijken en riolering, bestaan uit grote hoeveelheden zware materialen. Denk aan steen, beton en staal. Het winnen, bewerken en transporteren hiervan heeft een te hoge belasting voor de aarde. Bovendien is een groot deel van alle afval in Nederland afkomstig uit bouw‐ en sloopafval. Hoewel we in Nederland al zo’n 97% van het bouw‐ en sloopafval recyclen, gaat het hier vaak om laagwaardige toepassingen in de Grond, Weg- en Waterbouw‐sector (GWW). Al met al hebben we hier een grote circulaire opgave. Een opgave die extra onder druk staat door de uitdagingen rondom extra huisvesting, verduurzaming van de bestaande voorraad en vervanging en renovatie in de GWW.
Circulair ontwerp is onmisbaar in de transitie naar een circulaire bouweconomie. Het is allereerst zinvol om de woon & infrastructuur opgave en de energietransitie van bestaande voorraad anders te benaderen: rethinken. Er is veel aandacht nodig voor het verlengen van de levensduur van bestaande bouw. Denk hierbij aan adaptief bouwen of het ontwerp optimaliseren op de volledige levensduur in plaats van op een minimale bouwsom. En als een gebouw of haar installaties zijn functies niet meer kunnen vervullen, kunnen we de gebruikte materialen oogsten en hoogwaardig hergebruiken. We zullen steeds vaker kijken naar substitutie en biobased bouwmaterialen. Maar er is ook duidelijke wet- en regelgeving nodig, nieuwe contractvormen, andere businessmodellen. Alles om ervoor te zorgen dat de we naar een toekomstbestendige en circulaire bouweconomie gaan.
Read more about
Read more about
Read more about
Read more about
Read more about
Read more about
Read more about
Read more about
Read more about
Read more about
Read more about
Read more about