Artikel

Terugblik kennissessie Refuse & Rethink

06 augustus 2024
Auteur Djanah Radjibaly | Partners for Innovation Go to LinkedIn
CIRCONNECT partner

Terugblik kennissessie Refuse & Rethink

Op 15 april organiseerde Rijkswaterstaat samen met Partners for Innovation een kennissessie over Refuse & Rethink om de aandacht voor deze circulaire strategieën te vergroten binnen het (ontwerp)onderwijs.

Voor een toekomstbestendige en veerkrachtige economie is het essentieel dat (toekomstige) ontwerpers, ondernemers en andere professionals worden opgeleid om kritisch te zijn over de noodzaak van bepaalde producten en diensten, en dat zij op een systeemniveau kunnen denken over het vervullen van functies en behoeften. Ook in het bedrijfsleven valt nog veel te winnen, want binnen de circulaire economie ligt de nadruk nog heel sterk op recycling en hergebruik.

Experts over het onderwerp

  • Dr. Ir. Inge Oskam, lector circulair ontwerpen & ondernemen, HvA
    Inge Oskam is sinds 2007 lector bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en geeft sinds 2015 leiding aan het lectoraat Circulair Ontwerpen & Ondernemen. Ze promoveerde aan de Vrije Universiteit op onderzoek naar de rol van stakeholderinteractie in de ontwikkeling van duurzame business-modellen.

In haar bijdrage presenteerde Inge Oskam Rethink als circulaire strategie om het probleem bij de wortel aan te pakken. Vervolgens gingen de deelnemers in een workshop concreet aan de slag met de Rethink-tool.

  • Laura Niessen, PhD kandidaat, Maastricht University
    Laura Niessen werkt promovendus aan het thema duurzame consumptie (sufficiency of consuminderen) door bedrijven en circulaire bedrijfsmodellen, in het door de ERC gefinancierde Circular X-project van het Maastricht Sustainability Institute.

Laura Niessen inspireerde de deelnemers met een serie bedrijven die binnen hun bedrijfsstrategie inzetten op consuminderen.

Vervolgstappen

Tot slot reflecteerden de sprekers met de deelnemers over wat er nu nodig is om de aandacht voor ontwerpstrategieën als Refuse & Rethink te vergroten. Het werd al snel duidelijk dat er meer praktijkvoorbeelden nodig zijn van bedrijven die al gestart zijn. De door Laura Niessen ontwikkelde Business for Sufficiency database biedt hiervoor een waardevol uitgangspunt.

Presentatie en video

Download de presentatie van de kennissessie.

Je kunt het ook de gehele kennissessie terugkijken via onderstaande knop.

Bekijk de kennissessie Je gaat naar een Nederlandse versie

CIRCONNECT partner

Hogeschool van Amsterdam

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) is een kennisinstelling met een breed aanbod aan hoger beroepsonderwijs. Door de koppeling van onderwijs en praktijkgericht onderzoek draagt de HvA bij aan de vernieuwing van de beroepspraktijk. Circular design bij de HvA omvat onderzoek en onderwijs bij verschillende HvA-faculteiten.

Bekijk profiel

Read more about

Dit vind je misschien ook interessant

Agenda

Er worden regelmatig events georganiseerd rondom diverse circular design thema’s

Bekijk de agenda

Blijf op de hoogte

Expert kennis, handige informatie en meer. Rechtstreeks in je inbox.

Naam