Bekijk profiel
Work & Show COco special: Omlab
19 juli 2022-
Sector
Consumptiegoederen, Maakindustrie,
-
Doelgroep
Ontwerpers
-
Toepassing
Door te ontwerpen met lokale grondstoffen uit riool- en drinkwaterzuiveringsinstallaties, onderzoekt Omlab hoe circulaire materiaalprototypes een rol kunnen spelen in de samenvloeiing van bouw én biodiversiteit.
-
Samenvatting
Een rubriek met bijzonder werk van onze leden. In het kader van ons nieuwe programma circulair ontwerpen COco, dit keer Modular by nature door Omlab x MVRDV.
Wat maakt dit project zo bijzonder?
“Modular by nature zijn speculatieve fauna-modules. Dit modulaire product voor de buitenruimte is gemaakt van ons circulaire materiaal dat degradeert. Moet àlle gevelbekleding voor de eeuwigheid zijn? Daar kan de natuur niks mee. Je hebt een opdrachtgever met lef en een ruime, experimentele blik nodig.”
“Omlab’s circulaire materiaalprototypes zijn milieuvriendelijk, constructief sterk en biologisch afbreekbaar. Tot nu toe hebben we vooral voorbeelden gemaakt voor binnen, bijvoorbeeld bouwelementen. Maar we weten ook wat er gebeurt als we het oorspronkelijke materiaalmengsel met o.a. cellulose, Kaumera en calciet (‘Itbettermatter’) buiten plaatsen. De calciet gaat verzuring tegen, wat interessante kansen biedt voor (bodem)biodiversiteit. Met dit gegeven ontwikkelen we het concept Maacq Oase (Omlab x Fillip Studios) en Stroncq (Omlab x Lilian van Daal) door.”
Welke rol speelt duurzaamheid in het ontwerp van dit project?
“Bij Omlab staan we voor anders denken. We zijn ervan overtuigd dat er geen sprake is van grondstoffenschaarste in de bouw, maar juist van overvloed. A shitload, letterlijk. Een zee aan mogelijkheden, maar de stip op de horizon is nog ver. Circulaire bouwmaterialen vragen tijd, veel creativiteit en partners en grensverleggende opdrachtgevers – zoals het MVRDV Climate Collective. De meeste lineaire bouwmaterialen zijn ook niet in een jaartje …
Meer lezen? Klik op onderstaande button.
Meer lezen Je gaat naar een Nederlandse versie